Onderzoek je ergernissen (deel 1): vandaag mocht ik…

‘Vandaag mocht ik een column voorlezen…’
‘Onlangs mocht ik op radio 1 uitleggen…’
‘Gisteren mocht ik mijn onderzoek presenteren aan…’
‘Zo blij dat ik een training mag geven aan…’

Deze zinnen kom ik met enige regelmaat tegen op LinkedIn – en ze ergeren me nogal! Nu is ergernis een beetje goedkope emotie. Als die een kwestie van smaak is, dan stelt die ergernis niet zoveel voor.Toch denk ik dat er meer achter zit.

Dat werkwoord ‘mogen’ veronderstelt dat de spreker toestemming heeft gekregen, een gunst is verleend. Van wie? Dat blijft gissen: misschien van een opdrachtgever, een redacteur, een Allerhoogste wellicht?

Dat ‘mogen’ roept dus vragen op die én niet zo relevant zijn én de aandacht weghalen van wat de schrijver wil zeggen:
‘Met veel plezier las ik een column voor …’
‘Wil je horen wat ik vertelde op radio 1?’
‘Gisteren presenteerde ik mijn onderzoek…’

Maak jezelf niet kleiner dan nodig, zou ik iedereen willen toeroepen die van alles ‘mag’. Schrijf over wat je doet, waar je je op verheugt, waar je naar verlangt, wat je pleziert, zonder dat iemand je daar toestemming voor geeft.