Rondom Montaigne

Schrijven als Montaigne

Samen met Marjan Slob gaf ik tien jaar lang, tot 2006, een vijfdaagse cursus in het schrijven van filosofische essays. Inspiratiebron vormden de essays van Michel de Montaigne, de zestiende-eeuwse Franse uitvinder van het woord essay.
Deze cursussen vormden de basis voor onze basale ideeën over wat een essay is, en hoe je je schrijfproces serieus kunt nemen.

Schrijven rondom Montaigne

Voor dagblad Trouw schreef ik in het voorjaar van 2023 zeven essays rondom het werk van Montaigne. Hierin verbind ik moderne thema’s als reizen, de klimaatcrisis en moderne rituelen met de denkbeelden van Montaigne.

Schrijven met Montaigne

“Dit boek hinkt onbekommerd op twee gedachten. Het behandelt zowel de essayistiek in het algemeen als het werk van de zestiende-eeuwse filosoof Michel de Montaigne in het bijzonder.”

Zo begint Schrijven met Montaigne, waarin ik de schrijffilosofie van Montaigne verbind met moderne essayistiek. Het is geschikt voor iedereen die nu wel eens weten wat dat is, een essay, en voor iedereen die meer van Montaigne wil weten.

Schrijven met Montaigne verscheen in 2005 bij uitgever Ambo. Inmiddels verlang ik naar een vernieuwde, uitgebreide versie van dit boek – maar dat is toekomstmuziek.

Schrijven met Montaigne is uitverkocht. Met enige regelmaat vragen mensen of ik nog een exemplaar heb. Ik had nog wel een stapeltje exemplaren, maar dat is inmiddels verschrompeld. Ik moet nu ‘nee’ verkopen. Niet leuk. Daarom publiceer ik het boek nu in pdf.