Recensies in Trouw

Op deze plek verzamel ik publicaties in dagblad Trouw, waaronder recensies van filosofieboeken.

Huisje, boompje, eitje van Michiel de Proost (Trouw, 4 oktober 2023), pdf.

Moraal van Hanno Sauer (Trouw, 30 augustus 2023), pdf.

Een kleine filosofie van de humor van Yves Bossaert (Trouw, 26 juli 2023), pdf.

Tussen verleden en toekomst van Hannah Arendt (Trouw, 21 juni 2023), pdf.

Radeloze helden van Maaike Meijer (Trouw, 17 juni 2023), pdf 1 en pdf 2.

Ik ben zee en hemel. Filosofie van de zwangerschap van Jonna Bornemark (recensie, 10 mei 2023), pdf.

Ei, foetus, baby van Trudy Dehue (recensie, 22 april 2023), pdf 1, pdf 2.

De tedere verteller van Olga Tokarczuk (recensie, Trouw, 23 maart 2023) pdf.

Bevrijdingsdag van George Saunders (recensie, Trouw, 7 januari 2023) pdf.

Lees “Recensies in Trouw” verder

Zeven essays over Montaigne

Voor dagblad Trouw schreef ik met veel plezier in de eerste helft van 2023 zes essays plus, vooruit, nog één extra, rondom het werk van Montaigne.

1. Beweeg mee, van inzicht naar uitzicht, Trouw, 23 februari 2023pdf

2. Maken is leven, ook als er niemand kijkt, Trouw, 28 maart 2023pdf,

3. Internet werpt ons terug in de middeleeuwen, Trouw, 25 april 2023, pdf

4. Waarom onzinnige rituelen er toch toe doen, Trouw, 25 mei 2023, pdf

5. Montaigne wilde leren sterven. Waarom zou je? Trouw, 20 juni 2023, pdf

6. Waarom je een ‘achterkamer’ voor jezelf nodig hebt, Trouw, 18 juli 2023, pdf

7. Over reizen, Trouw,  15 augustus 2023pdf

Wat wil een donorkind weten?

Op verzoek van auteurs Vera de Lange en Linda Sprado schreef ik een hoofdstuk in het boek Schaduwfamilie (Scriptum, 2022) dat onlangs in museum IJsselstein werd gepresenteerd. Tot en met 3 juli 2022 kun je daar ook de tentoonstelling Verwantschap. Bij wie hoor jij? bezichtigen.

Het Nederlands Dagblad vroeg me een opinieartikel over donorkinderen te schrijven. Dat deed ik!

Beter worden van Corona

Beter worden van Corona is de titel van het advies dat adviseur ruimtelijke kwaliteit Noël van Dooren schreef voor de provincie Zuid-Holland.

De pandemie heeft laten zien dat gezondheid ook samenhangt met economie, met klimaat en met landschap. Wat kan een orgaan als de provincie daarmee doen? Die vraag leidde tot ontwerpstudies van stedenbouwkundig bureaus Urhahn en Flux, een advies en twee essays, één van regionaal ontwerper Jeroen van Schaik en één van mijn hand.

Meervoudig ouderschap

Moet dat nu, een kind met drie of zelfs vier ouders? Wat te denken van draagmoederschap? Hebben geadopteerden recht op informatie over hun biologische geschiedenis? Over dit soort vragen heeft de Staatscommissie Herijking Ouderschap een lijvig rapport geschreven.

Op verzoek van het Podium voor Bio-ethiek verdiepte ik me in de gedachtegangen van deze commissie. Ik raakte erdoor ontroerd.

Het resultaat: een veel te kort essay over een bijzonder interessant en actueel onderwerp, gebaseerd op mijn dissertatie over familiegeschiedenis. Zie hier het essay in Podium (jaargang 27, nr 2, 2020).

Impressies bij de fotomontages van Jan Swart

Twee nieuwsfoto’s uit NRC Handelsblad van 2010 zijn tegen elkaar gemonteerd. Zie hier de fotomontages van kunstenaar Jan Swart. Ik vond ze zo mooi dat ik spontaan aanbood er teksten bij te schrijven. Nu is er een mooi boek in de maak, met dertig beelden en even vele ‘impressies’ van mijn hand, plus een essaytje, bij wijze van nawoord.

Tien beelden hangen in november tijdens de kunstmaand van Ameland. In Sier aan Zee op 19 november 2017 treden we samen op om over het werk te praten. Aanvang: 11 uur.

Vier overwegingen bij het schrijven van een familiegeschiedenis

Etty Hillesum schreef in haar dagboek Het verstoorde leven: ‘Men kent iemands leven niet wanneer men de uiterlijke feiten kent. Om iemands leven te kennen moet men zijn dromen kennen, zijn verhouding tot zijn verwanten, zijn stemmingen, zijn teleurstellingen, zijn ziekte en zijn dood.’ Lees “Vier overwegingen bij het schrijven van een familiegeschiedenis” verder

Jonge wetenschappers essayeren

Bijzonder trots ben ik op de tien jonge wetenschappers die ik heb begeleid bij het schrijven van een essay over hun onderzoek rondom disability studies. De essays verrassen door hun onderwerpen en zijn ook nog erg goed geschreven!

Opdrachtgever voor deze bundel was Disability Studies in Nederland en ZonMw, de organisatie die onderzoek in de gezondheidszorg financiert.

Lees “Jonge wetenschappers essayeren” verder