Aanbevelingen

Tijdens en na workshops en individuele sessies vraag ik meestal om commentaar op de inhoud van de trainingen en op mijn presentatie. Zo kan ik mijzelf steeds verbeteren en bijsturen. Ik wil immers graag zinvol werk doen dat aanslaat bij deelnemers.

Enkele uitspraken van deelnemers over mijn workshops en begeleiding

Cijfer: 10.
“Je manier van werken is heel prettig en respectvol. Ik heb bewondering voor de zorgvuldige manier waarop je, soms hardop denkend, afweegt wat relevant is om te vertellen, en wat niet. Prettige, to-the -point vragen voorafgaand aan de training en al even bondige tips tussentijds, per mail. En een praktische waaier. Goed om (opnieuw) te werken met onze eigen teksten en op basis van onze eigen vragen.” (workshop overheidsinstelling)

“De scherpte in denken staat centraal – soms confronterend maar wel heel nuttig om je schrijfvaardigheden aan te pakken. Ik vind het bijzonder hoe ieder met zijn eigen uitdagingen en leerpuntjes met elkaar aan de slag kan in één training.” (workshop zakelijk schrijven)

“De training heeft me nieuwe inzichten in de aanpak van een tekst opgeleverd. Prettig: de extra infosheets tussendoor, en natuurlijk de schrijfwaaier.”

“De synopsis voor mijn volgende boek staat goed in de steigers dankzij alle feedback.” (workshop Socratisch Schrijven)

Cijfer: 9
“Je leert niet alleen schrijven, maar ook denken. Zodat je wat je te zeggen hebt en dit op een boeiende en logische manier kan opschrijven. Ik ben met mijn essay én in mijn denken verder gekomen dan ik van te voren dacht. Dit is vooral te danken aan een doordachte opzet van de schrijfopdrachten, door de feedback van Tanny en de medecursisten, én omdat er door zo’n week geen ontsnappen meer aan is.”(cursus essayschrijven)

Cijfer: 9++
“‘s morgens vroeg komt Tanny aan, loopt naar boven, schopt haar schoenen uit, legt haar rugzak neer en gaat de keuken in om voor te bereiden. Koffie, water en lekkernijen, als of het vanzelfsprekend is! En dan aan het werk, gedreven maar ook weloverwogen en zicht- en hoorbaar vanuit een enorme kennis en ervaring op het gebied van schrijven met alles wat daar bij komt kijken! De hele dag door, ook tijdens de pauzes en de soep met boterham tussen de middag vraagt zij en geeft zij antwoord op het bij ieder op verschillende wijze doorlopende proces van denken en vragen over essayeren. Het zijn ’taylormade’ reacties waarbij al gaande de week Tanny steeds meer van de individuele teksten van elk afzonderlijk blijkt te onthouden om van daaruit te reageren. Met gevoel voor humor, maar ook met gevoel voor professionele noodzaak sommige zaken wel en andere niet toe te laten in de onderlinge uitwisseling van gedachten. Op een wijze die tot een hoge mate van bijna voortdurend inhoudelijk bezig zijn leidt. Daar neem ik de hoed voor af!” (cursus essay schrijven)

Cijfer: 9+
“In deze cursus deelt Tanny Dobbelaar haar oneindige kennis over schrijven in het algemeen en essayeren in het bijzonder. Schrijven is mijn werk, maar van essays wist ik niets. Nu weet ik veel meer. Ik heb bijvoorbeeld ervaren hoe alles valt of staat met een heldere start en een goede voorbereiding. Dat zijn niet mijn sterkste kwaliteiten, maar toch kwam het goed in deze week. Aan het slot had ik een ruwe versie van iets dat ik nog nooit eerder zo had geschreven. Interessant ook om te horen welke ideeën de andere deelnemers wilde uiten. Al met al, een rijke week.” (cursus essayschrijven)

Cijfer: 8,5
“Ik heb tijdens de cursus de drie fasen van het schrijven leren kennen en doorleefd. Geleerd hoe ik in iedere fase vooruit kan komen, daardoor meer vertrouwen gekregen hoe ik tot een goed leesbaar essay kan komen.” (cursus essay schrijven)

Cijfer: 9
“Voor iedereen die op zoek is naar een schrijfmethode die inspireert en waar je op de lange duur iets aan hebt. Voor de aspirant-schrijver die vat wil krijgen op het schrijfproces. Voor de liefhebber van lezen en schrijven die graag puzzelt met taal.” (cursus essay schrijven)

Cijfer: 9
“Tanny begeleidt een creatief proces op een manier die ik in het kunstvakonderwijs vaak miste; geen subjectieve feedback waarmee je een maakproces vernauwt, maar een brede verkenning van mogelijkheden. Dat betekent niet dat alles goed is, maar dat jij als schrijver zelf de criteria leert maken voor het proces en de toetsing van het resultaat. Een enorme boost voor mij in de professionalisering van mijn schrijverschap!” (online boosterworkshop)

Cijfer: 10
“Deze workshop heeft me meer gegeven dan wat ik verwacht had. Tanny is zeer professioneel , ze kan goed luisteren en antwoorden geven. Ieder krijgt z’n aandacht. De opdrachten zijn heel leerzaam en deze gaan stipt op tijd wat ik ook heel prettig vind.
Bedankt Tanny, ik kan weer verder met m’n project.” (online boosterworkshop)

Cijfer: 8
“Mijn denkproces is weer op de rails gezet. En mijn handelingsperspectief om zelfstandig verder te werken aan het essay is vergroot. Het allerbelangrijkste: ik heb er weer zin in.” (online boosterworkshop)

Cijfer: 10
“Ik heb vooral geleerd hoe ik mezelf in mijn schrijfproces kan leren kennen en kan blijven leren kennen. En welke middelen ik allemaal tot mijn beschikking heb om dat schrijfproces te ondersteunen. Van actielijstjes die mega-concreet moeten zijn tot manieren om nog beter over mijn onderwerp en het waarom te denken. En van het vragen om behulpzame feedback tot het ontwikkelen van mijn eigen criteria voor goede teksten.” (online boosterworkshop)

Cijfer: 10
“Ik heb door je vragen en opdrachten mijn onderzoeksvraag duidelijker gekregen én geleerd dat het echt belangrijk is om een aantal vragen aan het begin van je schrijfproces te stellen, zodat je veel beter weet wat je wilt gaan onderzoeken, waar je naar toe wilt en hoe je daar gaat komen. Ik weet nu veel beter wat ik wil met dit project, en dat geeft zelfvertrouwen maar ik heb voor mijn gevoel ook veel meer gewicht en autoriteit als schrijver, doordat ik weet waar ik mee bezig ben en wat ik wil. En ook wat ik kan doen als ik vastloop!

Heel specifiek heb ik ook geleerd dat mijn ‘bullshit detector’ heel goed werkt, maar dat ik me daardoor niet moet laten tegenhouden: als ik het gevoel heb dat iets saai is of de verkeerde kant op gaat, klopt dat gevoel, maar dat is dan juist een aanleiding om te gaan onderzoeken waar het precies in zit en wat ik kan veranderen zodat het wél werkt (in plaats van, ehm, iets anders te gaan doen).

Dus, zeg maar, de gedachte ‘oh jongens bah, dit is echt zo stom en saai’ moet ik niet haten en vrezen, maar juist verwelkomen, want die helpt me om de boel open te breken zodat het lichter en leuker wordt (en dat kan ik dan dus ook meteen doen, in plaats van ervan weg te lopen, gaat een hoop tijd schelen!).” (online boosterworkshop)

Cijfer: 10
“Als je waarachtig je boodschap aan anderen wil overbrengen, een boodschap waarin je je persoonlijke ervaringen en je maatschappelijke visie met elkaar wilt verbinden, dat literair en poëtisch en tegelijkertijd helder, feitelijk en gestructureerd wilt doen, dan zou ik deze schrijfcursus van Tanny Dobbelaar: essay schrijven, heel erg aanbevelen. Ik heb super veel geleerd en Tanny doet het liefdevol en met veel aandacht en passie!” (cursus essay schrijven)

Cijfer: 9
“Een week schrijven bij Tanny is hard werken. Je krijgt oefeningen en handreikingen maar je moet (met je-)zelf aan de slag. Door de oefeningen krijg je nieuwe inzichten en vaardigheden. Het is confronterend maar niet ‘eng’. Uiteindelijk lees je alleen maar je titel en je eerste alinea voor, maar die zijn dan ook goed!” (cursus essay schrijven)

Cijfer: 8
“Een glasheldere cursus met veel aandacht voor denken & doen. Prettige sfeer & focus. Ook geschikt als ‘’kickstart’’ voor een nieuw schrijfproces, je raakt goed op weg met deze start.” (cursus essay schrijven)

Cijfer: 9
“Door de opzet van de cursus kom je vanzelf tot jouw verhaal en hoe je dit kunt vertellen. Tanny is hartelijk, kritisch denker, en je steun en toeverlaat op je eigen schrijven te doorzien.” (cursus essay schrijven)

Cijfer: 9
“Door deze cursus heb ik grip gekregen op mijn schrijfproces en veel meer zicht gekregen op mezelf als schrijver. Veel kwaliteit, diepte, inzichten, voorbeelden.” (cursus essay schrijven)

Cijfer: 8
“Wat ik heb geleerd? De fasering van het schrijfproces, dat ruimte schept voor diep denken. De associatieketen wordt doorbroken en de eigen gedachten worden helderder. Snappen dat verveling niet nodig is, dat dat te maken heeft met rolverwarring. Dat de taal het voertuig wordt, dat je ziet hoe diep je een onderwerp aan kunt pakken. Dat goed essay dicht bij poëzie ligt en een artikel ‘’koud’’ is en ‘’laat dingen dingen doen.’’

Daarnaast weet Tanny het groepsproces op plezierige wijze te begeleiden. Iedereen heeft grote stappen zijn in haar/zijn project.’ (cursus essay schrijven)

Wat vond je van de training zakelijk schrijven in zijn geheel?
Cijfer: 9. Toelichting: “Plezierig. Er is geen ‘zo moet het’, en met deze benadering van respect en met elkaar meedenken is meedoen makkelijk en leuk. Toegankelijke en vaak ook verrassende opdrachten.” (medewerker Nationaal Programma Groningen)

‘Ik heb deelgenomen aan Tanny’s workshop essay schrijven. Een verrijkende ervaring! Het mooiste dat ik eruit heb meegenomen: iedereen kan schrijven, als je maar de handige tools gebruikt. Tanny reikt deze op een leerzame en inspirerende wijze aan. Zij begeleidt het schrijverswerk van een pril eerste idee tot een uitgewerkt essay. Tanny is betrokken, denkt graag mee en is een echt een vakvrouw. Haar enthousiasme voor het schrijven werkt erg aanstekelijk! Kortom, Tanny’s workshop is een must voor iedereen, beginner en ervaren schrijver, die zijn of haar gedachtes en ideeën op papier wil uitdrukken!’
(Thomas Westerhout, RVO, Ministerie van Economische Zaken)

“Wil je leren schrijven? Zowel wát je wil schrijven als hoe je schrijft, en hoe die twee samenhangen.  Dat is veel tegelijk, en juist dat kan Tanny helder ontrafelen en stapsgewijs aanbieden. Drempels slechten, keuzes maken,  inzichten krijgen. Mild, professioneel en onontkoombaar.” (An Kramer, SIOO, cijfer voor workshop: 9)

Wat heb je vooral geleerd over je eigen schrijfproces? “Dat schrijven energie geeft en me aan het denken zet. Maar ook de herkenning dat ik sommige onderdelen van het schrijfproces nu ook al op een goede manier uitvoer. Dat andere aanpakken, zoals de verschillende begintechnieken, leiden tot nieuwe inzichten in je onderwerpen en een andere tekst oplevert.” (Student SIOO, cijfer voor workshop: 8)

“Tanny Dobbelaar heeft mij tijdens de schrijfworkshop het vertrouwen gegeven in mijn eigen kunnen wat betreft schrijven. Ze heeft concrete en bruikbare tips gegeven die ik direct kan toepassen, waardoor de teksten makkelijker in mij op komen en uit de pen vloeien. Ik heb er gewoon zin in om mijn onderzoeksrapport te schrijven.”

“Ik kan Tanny Dobbelaar van harte aanbevelen. Ze is in staat heel goed aan te geven hoe je met taal vorm kan geven aan je gedachten. Ze geeft bruikbare schrijf- en taaltips en geeft inzicht hoe je teksten gestructureerd kan opbouwen. Ze heeft daarnaast een fijne, warme persoonlijkheid en inspireert je om te gaan schrijven. Heel uitnodigend en daarom heel fijn!”

Cijfer voor de zomercursus essay schrijven aan huis (juli 2020): 9

Ik ben verrast wat ik dankzij de methode van schrijven die Tanny ons heeft aangereikt, heb bereikt in zo’n korte tijd. Het is mij gelukt om vanuit een idee, te komen tot de essentie van wat ik wil zeggen. De schrijfoefeningen hielpen mij om mijn onderwerp vanuit verschillende perspectieven te bekijken. De eerste dag was een vliegende start: gelijk aan het (schrijf)werk! Ik heb de week als net iets te kort ervaren, om ook echt tot een af essay te komen. Omdat ik ruim voldoende geëquipeerd ben met manieren om een essay te schrijven, kan ik nu verder met mijn essayproject.

Cijfer voor de zomercursus essay schrijven aan huis (juli 2020): 10

Toelichting: ik heb precies gekregen wat ik wilde: een duidelijke handvat hoe ik meer gestructureerd een essay kan schrijven. Alhoewel het me niet gelukt is er een te schrijven ben ik heel blij hiermee. Het was precies de reden waarom ik mee wilde doen.

Wil je echt leren hoe je een essay kan schrijven, dan is Tanny Dobbelaar de aangewezen persoon. Ze is deskundig, begeleidt je stap voor stap door het proces van schrijven, geeft feedback waar je wat aan hebt: op het gebied van het schrijfproces en ook over je tekst. Echt top.

Cijfer voor de zomercursus essay schrijven aan huis (juli 2020): 9

Het was een mooie manier om zo aan je eigen werk te werken. Hoewel een week misschien wel kort is om een volledig essay te schrijven. Je hebt weinig tijd om de boel te laten bezinken. Aan de andere kant kan dat ook wel positief zijn, want je moet door.

Ik vind dat je zeer deskundig bent, goed nadenkt over wat je zegt, veel te vertellen hebt waar wij wat aan hebben. Je geeft respectvol feedback en laat ruimte voor ons om het er ook met elkaar over te hebben. Je opdrachten zijn leerzaam en goed uitvoerbaar

Cijfer voor de zomercursus essay schrijven aan huis (juli 2020): 9

Toelichting: hele deskundige begeleiding, zowel algemene adviezen gekregen als adviezen op maat, veel geleerd, strak (meestal ;)) geleid (bv steeds op tijd, ieders bijdragen goed afgebakend, goede focus), de tijd goed over iedereen verdeeld, goede opbouw (bv van de deur dicht naar de deur open, van openend naar afwerkend), uitdagende en helpende opdrachten, maar ook complimenten.

[Tweedaagse workshop voor aio’s van de Universiteit van Tilburg die werken aan een proefschrift]
Cijfer voor workshop: 9
“Ik heb op meerdere vlakken waardevolle dingen geleerd. Het tempo lag hoog, maar daarom is er ook daadwerkelijk wat bereikt.”

Cijfer voor trainer: 9
“Voldoende aandacht voor ieders vragen en uitdagingen. Brengt orde en structuur aan. Durft eerlijk te zijn. Begrijpt de situatie van PhD’er.”

Cijfer voor workshop: 9
“”Fijne en persoonlijke werkwijze. Rustig en open manier van bespreken die uitnodigt tot eerlijkheid en reflectie.

Cijfer voor workshop: 9
”Heel veel helpende opdrachten om structuur aan te brengen in het schrijven op een haalbare manier. Ik heb nu veel meer dan hiervoor het idee dat schrijven een ambacht/vaardigheid kan zijn. ”

Kun je formuleren wat je geleerd hebt?
“Ik heb geleerd om kleinere stapjes te zetten in mijn schrijfproces en daarbij vertrouwen te hebben in mijn eigen intuïtie. Door er zo naar te kijken wordt het schrijven teruggebracht tot behapbare proporties.”

[Individuele begeleiding]
”Tanny Dobbelaar doet wat ze beloofd: zij begeleidt je om je geschreven stuk tot een goed leesbaar, interessant en inhoudelijk correct eindproduct te komen. Hiervoor zet ze je dik aan het werk, want schrijven is een vak. Het resultaat mag er zijn. Dank Tanny!”
Nienke Dijkstra, adviseur en innovator Waddenzee

[individuele begeleiding]
”De gelaagde, gefaseerde aanpak sprak mij aan. Vooral heb ik dat ervaren bij het begin. Met aanwijzingen als dat mijn hele boek één hoofddoel heeft en dat ik dat eerst moet formuleren in één uitspraak, in één zin. Ongelooflijk. Langzaam begon door te dringen dat een boek schrijven niet zomaar iets is. En eigenlijk wist ik dat wel. Want ik ga zo makkelijk alle kanten op als ik me laat gaan met schrijven.”

[Individuele begeleiding]
”Tanny Dobbelaar doet wat ze belooft: zij begeleidt je om je geschreven stuk tot een goed leesbaar, interessant en inhoudelijk correct eindproduct te komen. Hiervoor zet ze je dik aan het werk, want schrijven is een vak. Het resultaat mag er zijn. Dank Tanny!”
Nienke Dijkstra, adviseur en innovator Waddenzee

[workshop van een dagdeel]
”Het was een prachtige avond (..). Je bent een ster, Tanny: deskundig, ervaren en leuk.”
Antsje Zwart, bewindvoerder

[workshop formulering van missie van een organisatie]
“Cijfer: 10. Ik ben normaal niet zo van de tienen, maar het feit dat Tanny zo veel bij mij losgemaakt heeft in zo’n korte tijd en wel op zo’n sympathieke wijze – ze wist het soms ook niet precies, ze stelde zich dan kwetsbaar op – vind ik echt bewonderingswaardig.”

”Vakmanschap, dat is het. Jarenlange ervaring met hoe een schrijfproces werkt, met hoe het in gang gezet moet worden en hoe het begeleid moet worden. Ze weet wat ze aan het doen is, maar slaagt er tegelijkertijd in een zoekende, open houding te bewaren. Erg knap.”(Lisa Doeland, Radboud Reflects)

“Trainster die duidelijk zowel inhoudelijk van wanten wist als zich heel goed op onze organisatie en wensen had voorbereid. Wat een verschil met andere trainers waarvan je het gevoel hebt dat ze voor iedere organisatie dezelfde routine toepassen.”

[workshop Socratisch Schrijven voor ondernemers}
“Socratic writing.
Having a dialogue with yourself about what you really mean.
The method is about slow thinking to write effectively. It is used in writing practices to extrude your thoughts and experiences. It brings up clichés to then discourages to use them. Eventually it will make you use authentic formulations that fit to what only you really mean.
During this writing you will float between abstract themes and your own concrete experiences.”
(Hung Tran, www.product-foundry.com)

[Vraag uit evaluatie workshop: Welk onderdeel vond je het meest waardevol?]
Antwoord: ”Ik heb moeite om een afzonderlijk onderdeel te beoordelen. Het meest waardevolle was voor mij de ‘package deal’. Alle besproken onderdelen sluiten goed op elkaar aan en maken dat je het schrijfproces vanaf de start duidelijk overziet en al (gedeeltelijk) hebt doorleefd.
Via de aanpak/methode die Tanny aanreikt, breng je je eigen verhaal/tekst tot leven, inclusief de sterke en zwakke plekken.Dat is inspirerend en het nodigt uit om door te gaan. En dat kan prima! De onderdelen van de methode zijn dusdanig praktisch (en persoonlijk) dat iedereen er mee kan werken.”

”Ik heb genoten van je liefde voor het vak” (Geke Hoekstra, Ophtec).

Gemiddelde evaluatiecijfer voor workshop internationaal bedrijf:
Workshop 1: kritische evaluatie van interne communicatie: 8,6
Workshop 2:kritische evaluatie externe communicatie: 8,2
Workshop 3: actief verbeteren van eigen schrijfstijl: 8,75.
Cijfer voor trainer: 8,5.

[workshop Socratisch Schrijven]
”Deze training is erg aan te bevelen voor mensen die meer inzicht willen krijgen in hun schrijfproces. Belangrijk leerpunt voor mij is dat een groot deel van de tijd gaat zitten in de voorbereiding. Ik denk dat veel mensen dat onderschatten.” (beleidsmedewerker rijksoverheid)

”Tanny is een aangename persoonlijkheid met kennis van zaken. Humor en serieuze momenten wisselen elkaar goed af” (medewerker hoger onderwiis).

[Individuele begeleiding]
Tanny functioneerde als een ‘extern geweten’: ze hield vast aan de de grote lijn als ik teveel in details  bleef hangen en als ik teveel met het geheel bezig was, bleef ze op de  details hameren. Ze hield voldoende afstand om zeer kritisch en streng  te kunnen zijn en was tegelijkertijd genoeg betrokken om te kunnen aanmoedigen en enthousiasmeren. Bovendien hield ze onder alle  omstandigheden het hoofd koel. ”(Pieter Hoexum, auteur van Kleine filosofie van het rijtjeshuis (2014).

[workshop Socratisch Schrijven]
”De opdrachten zijn leuk en origineel; je leert veel van het gebruik van eigen teksten, de balans tussen theorie en opdrachten is goed.” (leidinggevende hoger onderwijs)

“Het rendement is veel groter en mooier dan ik had gedacht!”” (universitair medewerker)

“Het is een eye-opener dat de meeste teksten niet concreet én niet abstract genoeg zijn.” (René Gude, ISVW, Internationale School voor Wijsbegeerte)

“Je maakte veel creativiteit los en wist orde aan te brengen in de veelheid aan gedachten die in de groep leefde. Groepsdynamisch sterke inzet!” (directeur culturele organisatie)

Lees een persoonlijk verslag van een deelnemer over de tweedaagse trainingen van ‘Verdiep je visie’, die nu Socratisch Schrijven heet.

Uitspraken van deelnemers over de workshop Familieverhalen
‘Ik heb de schrijfworkshop familieverhalen als bijzonder ervaren. Behalve dat het inspirerend en enerverend was, vond ik het te gek om te zien hoe snel je in korte tijd creatief en productief tot verrassende, ontroerende en grappige stukjes tekst kunt komen (..). Tanny’s integere benadering maakte het mogelijk om vanuit het hart te schrijven.’

‘Een bijzondere bijeenkomst waarin iedereen de gelegenheid kreeg om zijn of haar plan voor een familieverhaal te bespreken. De opdrachten die we kregen waren inspirerend en gaven mij een nieuwe impuls om met mijn familieverhaal door te gaan.’

‘Ik heb me erg ‘senang’ gevoeld in deze workshop. En veel en kwalitatief waardevolle zaken kunnen doen. (..). Mooi ook om je aan het werk te zien, spanning, ontspanning, observerend, rust en tijd nemend. Je neemt een centrale positie in, je stuurt het creatieve proces. Omdat je het op die manier deed, vond ik het prettig, en vooral ook met een zekere kracht en dynamiek.’

Een evaluatie van een training voor ambtenaren gaf het volgende gemiddelde cijfer:
waardering voor de inhoud (onderwerpen, toepasbaarheid op het werk): 8,7
waardering voor de vorm (aantal dagdelen, verhouding theorie/praktijk):  8,2
waardering voor de trainer (vakbekwaamheid, begeleiding, presentatie): 8,8

Enkele uitspraken over diezelfde training

  • Weet perfect in te spelen op de diverse niveaus en vragen van mensen. Maakt ook ruimte voor individuen zonder de groep uit het oog te verliezen.
  • Prima.
  • Zeer veel van haar opgestoken.
  • De tijd vloog. Tanny heb ik ervaren als motiverend, opbouwend, aanspreekbaar. Een absolute must, deze cursus, mijn complimenten voor mevrouw Dobbelaar om een zo groot spectrum zo individueel toe te passen.

Terug naar boven