Aanbevelingen

Tijdens en na workshops en individuele sessies vraag ik meestal om commentaar op de inhoud van de trainingen en op mijn presentatie. Zo kan ik mijzelf steeds verbeteren en bijsturen. Ik wil immers graag zinvol werk doen dat aanslaat bij deelnemers.

Enkele uitspraken van deelnemers over mijn workshops en begeleiding

Wat vond je van de training in zijn geheel? Cijfer: 9. Toelichting: “Plezierig. Er is geen ‘zo moet het’, en met deze benadering van respect en met elkaar meedenken is meedoen makkelijk en leuk. Toegankelijke en vaak ook verrassende opdrachten.” (medewerker Nationaal Programma Groningen)

“Ik heb deelgenomen aan Tanny’s workshop essay schrijven. Een verrijkende ervaring! Het mooiste dat ik eruit heb meegenomen: iedereen kan schrijven, als je maar de handige tools gebruikt. Tanny reikt deze op een leerzame en inspirerende wijze aan. Zij begeleidt het schrijverswerk van een pril eerste idee tot een uitgewerkt essay. Tanny is betrokken, denkt graag mee en is een echt een vakvrouw. Haar enthousiasme voor het schrijven werkt erg aanstekelijk! Kortom, Tanny’s workshop is een must voor iedereen, beginner en ervaren schrijver, die zijn of haar gedachtes en ideeën op papier wil uitdrukken!”
(Thomas Westerhout, RVO, Ministerie van Economische Zaken)

“Wil je leren schrijven? Zowel wát je wil schrijven als hoe je schrijft, en hoe die twee samenhangen.  Dat is veel tegelijk, en juist dat kan Tanny helder ontrafelen en stapsgewijs aanbieden. Drempels slechten, keuzes maken,  inzichten krijgen. Mild, professioneel en onontkoombaar.” (An Kramer, SIOO, cijfer voor workshop: 9)

Wat heb je vooral geleerd over je eigen schrijfproces? “Dat schrijven energie geeft en me aan het denken zet. Maar ook de herkenning dat ik sommige onderdelen van het schrijfproces nu ook al op een goede manier uitvoer. Dat andere aanpakken, zoals de verschillende begintechnieken, leiden tot nieuwe inzichten in je onderwerpen en een andere tekst oplevert.” (Student SIOO, cijfer voor workshop: 8)

“Tanny Dobbelaar heeft mij tijdens de schrijfworkshop het vertrouwen gegeven in mijn eigen kunnen wat betreft schrijven. Ze heeft concrete en bruikbare tips gegeven die ik direct kan toepassen, waardoor de teksten makkelijker in mij op komen en uit de pen vloeien. Ik heb er gewoon zin in om mijn onderzoeksrapport te schrijven.”

“Ik kan Tanny Dobbelaar van harte aanbevelen. Ze is in staat heel goed aan te geven hoe je met taal vorm kan geven aan je gedachten. Ze geeft bruikbare schrijf- en taaltips en geeft inzicht hoe je teksten gestructureerd kan opbouwen. Ze heeft daarnaast een fijne, warme persoonlijkheid en inspireert je om te gaan schrijven. Heel uitnodigend en daarom heel fijn!”

Cijfer voor de zomercursus essay schrijven aan huis (juli 2020): 9

Ik ben verrast wat ik dankzij de methode van schrijven die Tanny ons heeft aangereikt, heb bereikt in zo’n korte tijd. Het is mij gelukt om vanuit een idee, te komen tot de essentie van wat ik wil zeggen. De schrijfoefeningen hielpen mij om mijn onderwerp vanuit verschillende perspectieven te bekijken. De eerste dag was een vliegende start: gelijk aan het (schrijf)werk! Ik heb de week als net iets te kort ervaren, om ook echt tot een af essay te komen. Omdat ik ruim voldoende geëquipeerd ben met manieren om een essay te schrijven, kan ik nu verder met mijn essayproject.

Cijfer voor de zomercursus essay schrijven aan huis (juli 2020): 10

Toelichting: ik heb precies gekregen wat ik wilde: een duidelijke handvat hoe ik meer gestructureerd een essay kan schrijven. Alhoewel het me niet gelukt is er een te schrijven ben ik heel blij hiermee. Het was precies de reden waarom ik mee wilde doen.

Wil je echt leren hoe je een essay kan schrijven, dan is Tanny Dobbelaar de aangewezen persoon. Ze is deskundig, begeleidt je stap voor stap door het proces van schrijven, geeft feedback waar je wat aan hebt: op het gebied van het schrijfproces en ook over je tekst. Echt top.

Cijfer voor de zomercursus essay schrijven aan huis (juli 2020): 9

Het was een mooie manier om zo aan je eigen werk te werken. Hoewel een week misschien wel kort is om een volledig essay te schrijven. Je hebt weinig tijd om de boel te laten bezinken. Aan de andere kant kan dat ook wel positief zijn, want je moet door.

Ik vind dat je zeer deskundig bent, goed nadenkt over wat je zegt, veel te vertellen hebt waar wij wat aan hebben. Je geeft respectvol feedback en laat ruimte voor ons om het er ook met elkaar over te hebben. Je opdrachten zijn leerzaam en goed uitvoerbaar

Cijfer voor de zomercursus essay schrijven aan huis (juli 2020): 9

Toelichting: hele deskundige begeleiding, zowel algemene adviezen gekregen als adviezen op maat, veel geleerd, strak (meestal ;)) geleid (bv steeds op tijd, ieders bijdragen goed afgebakend, goede focus), de tijd goed over iedereen verdeeld, goede opbouw (bv van de deur dicht naar de deur open, van openend naar afwerkend), uitdagende en helpende opdrachten, maar ook complimenten.

[Tweedaagse workshop voor aio’s van de Universiteit van Tilburg die werken aan een proefschrift]
Cijfer voor workshop: 9
“Ik heb op meerdere vlakken waardevolle dingen geleerd. Het tempo lag hoog, maar daarom is er ook daadwerkelijk wat bereikt.”

Cijfer voor trainer: 9
“Voldoende aandacht voor ieders vragen en uitdagingen. Brengt orde en structuur aan. Durft eerlijk te zijn. Begrijpt de situatie van PhD’er.”

Cijfer voor workshop: 9
“”Fijne en persoonlijke werkwijze. Rustig en open manier van bespreken die uitnodigt tot eerlijkheid en reflectie.

Cijfer voor workshop: 9
”Heel veel helpende opdrachten om structuur aan te brengen in het schrijven op een haalbare manier. Ik heb nu veel meer dan hiervoor het idee dat schrijven een ambacht/vaardigheid kan zijn. ”

Kun je formuleren wat je geleerd hebt?
“Ik heb geleerd om kleinere stapjes te zetten in mijn schrijfproces en daarbij vertrouwen te hebben in mijn eigen intuïtie. Door er zo naar te kijken wordt het schrijven teruggebracht tot behapbare proporties.”

[Individuele begeleiding]
”Tanny Dobbelaar doet wat ze beloofd: zij begeleidt je om je geschreven stuk tot een goed leesbaar, interessant en inhoudelijk correct eindproduct te komen. Hiervoor zet ze je dik aan het werk, want schrijven is een vak. Het resultaat mag er zijn. Dank Tanny!”
Nienke Dijkstra, adviseur en innovator Waddenzee

[individuele begeleiding]
”De gelaagde, gefaseerde aanpak sprak mij aan. Vooral heb ik dat ervaren bij het begin. Met aanwijzingen als dat mijn hele boek één hoofddoel heeft en dat ik dat eerst moet formuleren in één uitspraak, in één zin. Ongelooflijk. Langzaam begon door te dringen dat een boek schrijven niet zomaar iets is. En eigenlijk wist ik dat wel. Want ik ga zo makkelijk alle kanten op als ik me laat gaan met schrijven.”

[Individuele begeleiding]
”Tanny Dobbelaar doet wat ze belooft: zij begeleidt je om je geschreven stuk tot een goed leesbaar, interessant en inhoudelijk correct eindproduct te komen. Hiervoor zet ze je dik aan het werk, want schrijven is een vak. Het resultaat mag er zijn. Dank Tanny!”
Nienke Dijkstra, adviseur en innovator Waddenzee

[workshop van een dagdeel]
”Het was een prachtige avond (..). Je bent een ster, Tanny: deskundig, ervaren en leuk.”
Antsje Zwart, bewindvoerder

[workshop formulering van missie van een organisatie]
“Cijfer: 10. Ik ben normaal niet zo van de tienen, maar het feit dat Tanny zo veel bij mij losgemaakt heeft in zo’n korte tijd en wel op zo’n sympathieke wijze – ze wist het soms ook niet precies, ze stelde zich dan kwetsbaar op – vind ik echt bewonderingswaardig.”

”Vakmanschap, dat is het. Jarenlange ervaring met hoe een schrijfproces werkt, met hoe het in gang gezet moet worden en hoe het begeleid moet worden. Ze weet wat ze aan het doen is, maar slaagt er tegelijkertijd in een zoekende, open houding te bewaren. Erg knap.”(Lisa Doeland, Radboud Reflects)

“Trainster die duidelijk zowel inhoudelijk van wanten wist als zich heel goed op onze organisatie en wensen had voorbereid. Wat een verschil met andere trainers waarvan je het gevoel hebt dat ze voor iedere organisatie dezelfde routine toepassen.”

[workshop Socratisch Schrijven voor ondernemers}
“Socratic writing.
Having a dialogue with yourself about what you really mean.
The method is about slow thinking to write effectively. It is used in writing practices to extrude your thoughts and experiences. It brings up clichés to then discourages to use them. Eventually it will make you use authentic formulations that fit to what only you really mean.
During this writing you will float between abstract themes and your own concrete experiences.”
(Hung Tran, www.product-foundry.com)

[Vraag uit evaluatie workshop: Welk onderdeel vond je het meest waardevol?]
Antwoord: ”Ik heb moeite om een afzonderlijk onderdeel te beoordelen. Het meest waardevolle was voor mij de ‘package deal’. Alle besproken onderdelen sluiten goed op elkaar aan en maken dat je het schrijfproces vanaf de start duidelijk overziet en al (gedeeltelijk) hebt doorleefd.
Via de aanpak/methode die Tanny aanreikt, breng je je eigen verhaal/tekst tot leven, inclusief de sterke en zwakke plekken.Dat is inspirerend en het nodigt uit om door te gaan. En dat kan prima! De onderdelen van de methode zijn dusdanig praktisch (en persoonlijk) dat iedereen er mee kan werken.”

”Ik heb genoten van je liefde voor het vak” (Geke Hoekstra, Ophtec).

Gemiddelde evaluatiecijfer voor workshop internationaal bedrijf:
Workshop 1: kritische evaluatie van interne communicatie: 8,6
Workshop 2:kritische evaluatie externe communicatie: 8,2
Workshop 3: actief verbeteren van eigen schrijfstijl: 8,75.
Cijfer voor trainer: 8,5.

[workshop Socratisch Schrijven]
”Deze training is erg aan te bevelen voor mensen die meer inzicht willen krijgen in hun schrijfproces. Belangrijk leerpunt voor mij is dat een groot deel van de tijd gaat zitten in de voorbereiding. Ik denk dat veel mensen dat onderschatten.” (beleidsmedewerker rijksoverheid)

”Tanny is een aangename persoonlijkheid met kennis van zaken. Humor en serieuze momenten wisselen elkaar goed af” (medewerker hoger onderwiis).

[Individuele begeleiding]
Tanny functioneerde als een ‘extern geweten’: ze hield vast aan de de grote lijn als ik teveel in details  bleef hangen en als ik teveel met het geheel bezig was, bleef ze op de  details hameren. Ze hield voldoende afstand om zeer kritisch en streng  te kunnen zijn en was tegelijkertijd genoeg betrokken om te kunnen aanmoedigen en enthousiasmeren. Bovendien hield ze onder alle  omstandigheden het hoofd koel. ”(Pieter Hoexum, auteur van Kleine filosofie van het rijtjeshuis (2014).

[workshop Socratisch Schrijven]
”De opdrachten zijn leuk en origineel; je leert veel van het gebruik van eigen teksten, de balans tussen theorie en opdrachten is goed.” (leidinggevende hoger onderwijs)

“Het rendement is veel groter en mooier dan ik had gedacht!”” (universitair medewerker)

“Het is een eye-opener dat de meeste teksten niet concreet én niet abstract genoeg zijn.” (René Gude, ISVW, Internationale School voor Wijsbegeerte)

“Je maakte veel creativiteit los en wist orde aan te brengen in de veelheid aan gedachten die in de groep leefde. Groepsdynamisch sterke inzet!” (directeur culturele organisatie)

Lees een persoonlijk verslag van een deelnemer over de tweedaagse trainingen van ‘Verdiep je visie’, die nu Socratisch Schrijven heet.

Uitspraken van deelnemers over de workshop Familieverhalen
‘Ik heb de schrijfworkshop familieverhalen als bijzonder ervaren. Behalve dat het inspirerend en enerverend was, vond ik het te gek om te zien hoe snel je in korte tijd creatief en productief tot verrassende, ontroerende en grappige stukjes tekst kunt komen (..). Tanny’s integere benadering maakte het mogelijk om vanuit het hart te schrijven.’

‘Een bijzondere bijeenkomst waarin iedereen de gelegenheid kreeg om zijn of haar plan voor een familieverhaal te bespreken. De opdrachten die we kregen waren inspirerend en gaven mij een nieuwe impuls om met mijn familieverhaal door te gaan.’

‘Ik heb me erg ‘senang’ gevoeld in deze workshop. En veel en kwalitatief waardevolle zaken kunnen doen. (..). Mooi ook om je aan het werk te zien, spanning, ontspanning, observerend, rust en tijd nemend. Je neemt een centrale positie in, je stuurt het creatieve proces. Omdat je het op die manier deed, vond ik het prettig, en vooral ook met een zekere kracht en dynamiek.’

Een evaluatie van een training voor ambtenaren gaf het volgende gemiddelde cijfer:
waardering voor de inhoud (onderwerpen, toepasbaarheid op het werk): 8,7
waardering voor de vorm (aantal dagdelen, verhouding theorie/praktijk):  8,2
waardering voor de trainer (vakbekwaamheid, begeleiding, presentatie): 8,8

Enkele uitspraken over diezelfde training

  • Weet perfect in te spelen op de diverse niveaus en vragen van mensen. Maakt ook ruimte voor individuen zonder de groep uit het oog te verliezen.
  • Prima.
  • Zeer veel van haar opgestoken.
  • De tijd vloog. Tanny heb ik ervaren als motiverend, opbouwend, aanspreekbaar. Een absolute must, deze cursus, mijn complimenten voor mevrouw Dobbelaar om een zo groot spectrum zo individueel toe te passen.

Terug naar boven