Boosterworkshops van 3 tot en met 7 januari 2022

Het valt voor niemand mee, eentonige coronadagen, waarin er niets gebeurt. Zeker niet als je eigenlijk ook nog een schrijfproject onder handen hebt, maar de inspiratie mist.

Daarom organiseren we eenmalig een laagdrempelige boosterworkshop: in de eerste week van het nieuwe jaar krijg je in de ochtend inspiratie en tips om je schrijfproject (weer) op gang te brengen. De kern: weinig praten, veel schrijven, met oefeningen waardoor je weer zin krijgt om je project verder te brengen.

Wat?
Vier online workshops op 3, 4, 6 en 7 januari 2022. Je gaat met je eigen project aan de slag. Via de chat kun je vragen stellen en vorderingen melden.
We beginnen elke ochtend met een nul-meting. We eindigen met de vraag: wat heeft je project nodig om vooruit te komen? Hopelijk kun je dan in de middag zelfstandig verder schrijven.

Wanneer?
Elke ochtend, van maandag 3 januari tot en met vrijdag 7 januari 2022 (met uitzondering van woensdag 5 januari).

Hoe laat?
We beginnen strak om 10 uur, en eindigen om 12 uur.

Voor wie?
Voor iedereen die een (non-fictie)schrijfproject onder handen heeft. Vooral jongeren met scripties, papers, essays zijn van harte welkom.
Dit geldt ook voor schrijvers van essays, blogs, rapporten en boeken.

Hoe duur?
Met deze workshops willen we mensen blij maken voor wie onze reguliere workshops gewoonlijk te duur zijn.
We vragen daarom een fractie van onze gewone tarieven. Voor 80 euro kun je vier ochtenden meedoen. Wil je individuele begeleiding, al dan niet in een kleine groep, dan geldt het reguliere aanbod.

Hoe?
Schrijf je in via deze link. Je ontvangt dan een een betaallink en een inventarisatieformulier. En je krijgt natuurlijk een Zoom-link.

Kom een week essay schrijven in Zeist! (volgeboekt)

Welkom bij deze zomerse cursus essayeren in Zeist!
In deze cursus essay schrijven werk je een week lang aan een eigen essay waarvan je het onderwerp en de vorm zelf bepaalt. Elke ochtend starten we met een gezamenlijke sessie waarin je volgens een beproefde methode oefeningen krijgt om je gedachten te verdiepen.

De cursus essay schrijven vindt plaats in de prachtige villa van de Vrije Hogeschool in Zeist

Lees “Kom een week essay schrijven in Zeist! (volgeboekt)” verder

Essay schrijven aan huis

Een week lang thuis schrijven aan je eigen essay.

Elke ochtend krijg je twee uur inspiratie en oefeningen online, waarna je met je eigen essay aan de gang gaat. Je stelt een haalbaar doel, en je werkt daaraan in de middag.

Elke middag houden we een theepauze – waarbij je vertelt hoe het met je project gaat, en wat je nodig hebt om verder te kunnen.

Aan het eind van de middag sluiten we de dag af.

In vijf dagen werk je zo aan een mooi essay – met alle begeleiding die je nodig hebt.

Na je aanmelding ontvang je een inventarisatieformulier. In de week voorafgaand aan deze workshop mailen we over je plannen, zodat je zo effectief mogelijk de essay-week kunt benutten.

Overigens: in plaats van een essay kun je ook werken aan een familieverhaal, een paper of een hoofdstuk van een boek. Alle genres zijn bespreekbaar (maar houd in het achterhoofd dat non-fictie mijn specialiteit is).

Datum
Een paar keer per jaar. Heb je interesse, laat het dan weten!

Tijden
– in de ochtend: van 10 t0t 12 uur.
– in de middag: van 15 tot 15.30 uur.
– eind van de middag: 17.00 tot 17.3o uur

Aantal deelnemers:
minimaal drie, maximaal zes deelnemers.

Kosten
450 euro voor vijf dagen essaycursus.
Eventueel kun je individuele sessies bijboeken a 150 euro (een uitvoerig gesprek over je essay of een minutieuze redactionele analyse van maximaal 90 minuten).
Over deze bedragen hef ik geen btw, omdat deze cursus valt onder het CRKBO, waar mijn bedrijf voor geregistreerd staat.

Aanmelding
Interesse? Mail me voor meer informatie.

Workshops voor schrijvers en (mee)denkers: werken aan wat je belangrijk vindt

Ik begeleid mensen die willen werken aan wat ze belangrijk vinden.  Schrijven kan daarbij een hoofddoel zijn –  een boek, een beleidsstuk of een essay dat impact heeft – maar steeds vaker geef ik workshops waar schrijven vooral ook een middel is.

Schrijven kan immers een middel om bijvoorbeeld met je collega’s verder te komen dan je tot nu toe hebt kunnen denken: om gebaande paden te verlaten of om de kwaliteit van een visie nu eens echt te verdiepen.

Schrijven als middel helpt om mensen dichter bij elkaar te brengen. Om ze problemen te laten formuleren. Om een draagvlak te creëren dat niet vervliegt.

Zo heb ik laatst een groep medewerkers van een culturele organisatie twee dagen begeleid. Hierbij het commentaar van de directeur – die meedeed en tevreden terugkeek op deze dagen:

”Je maakte veel creativiteit los en wist orde aan te brengen in de veelheid aan gedachten die in de groep leefde. Groepsdynamisch sterke inzet!”

Meer weten? Bel of mail! Mijn ervaring is dat we al pratend hele goede plannen kunnen maken!

 

Socratisch Schrijven

Met Marjan Slob geef ik in het voorjaar twee open trainingen ‘Socratisch Schrijven’. Daarin werk je twee dagen lang in een kleine groep aan een eigen schrijfproject. Deze training combineert de voordelen van zowel training als coaching. Je krijgt veel individuele aandacht maar krijgt ook een bredere aanbod aan visies door de andere deelnemers.

Data: donderdag 2 en vrijdag 3 februari 2012 (vol)
en:      woensdag 11 en 18 april 2012

Kijk voor meer informatie op Socratisch Schrijven.

Hoe schrijf je teksten voor lezers?

Schrijven is niet zo moeilijk, dat kan haast iedereen. Maar zó schrijven dat mensen je tekst ook echt lezen, dat is een kunst. Een kunst die ik je kan leren.

Schrijven zonder ploeteren
Veel mensen ervaren dat schrijven alleen maar ploeteren is. Dat gevoel had ik vroeger ook. Toen had ik allerlei ideetjes in mijn hoofd, maar wist ik ze niet op op papier te krijgen. Inmiddels weet ik heel goed hoe je kunt voorkómen dat schrijven verzandt in ploeteren. Sindsdien heb ik verschillende boeken en vele artikelen heb gepubliceerd. Doordat ik zelf ervaren heb hoe je schrijven kunt leren, kan ik het ook goed aan anderen overbrengen.

Schrijfgewoontes
Hoe leer je zonder ploeteren een tekst schrijven die anderen graag willen lezen? Door een training te volgen waarbij je aan de slag gaat met je eigen teksten. In deze training leer je een aantal gewoontes af die je belemmeren bij het schrijven. En je leert een aantal nieuwe vaardigheden waardoor schrijven leuker en zinvoller wordt!

Lees “Hoe schrijf je teksten voor lezers?” verder

Open trainingen in Amsterdam

Samen met Marjan Slob geef ik een aantal keren per jaar een open tweedaagse training. Deze is bedoeld voor mensen die aan een concreet schrijfproject willen werken. Dat project kan een boek zijn, maar ook een column of een webtekst. Inmiddels hebben twee voormalige deelnemers hun boek bij een uitgever ondergebracht.
Voorbeelden:

  • Een verpleeghuisarts wil een essay schrijven over literatuur en geneeskunde;
  • een promovendus worstelt al vijf jaar met haar proefschrift en kan nog steeds niet duidelijk maken waar haar onderzoek over gaat;
  • Een kunstenares wil een visie op haar oeuvre formuleren.
  • een auteur heeft zijn uitgever een boek beloofd, maar heeft last van schrijfangst;
  • een organisatie-adviseur weet dat hij beter kan praten dan schrijven, maar wil nu toch eens de kern van zijn vak op papier krijgen.

Zie voor data en meer informatie www.schrijvenwatjedenkt.nl