Uitspraken van deelnemers over mijn trainingen

Tijdens en na workshops en individuele sessies vraag ik meestal om commentaar op de inhoud van de trainingen en op mijn presentatie. Zo kan ik mijzelf steeds verbeteren en bijsturen. Ik wil immers graag zinvol werk doen dat aanslaat bij deelnemers!

Enkele uitspraken van deelnemers over mijn workshops en begeleiding

[Tweedaagse workshop voor aio’s van de Universiteit van Tilburg die werken aan een proefschrift]
Cijfer voor workshop: 9
“Ik heb op meerdere vlakken waardevolle dingen geleerd. Het tempo lag hoog, maar daarom is er ook daadwerkelijk wat bereikt.”

Cijfer voor trainer: 9
“Voldoende aandacht voor ieders vragen en uitdagingen. Brengt orde en structuur aan. Durft eerlijk te zijn. Begrijpt de situatie van PhD’er.”

Cijfer voor workshop: 9
“”Fijne en persoonlijke werkwijze. Rustig en open manier van bespreken die uitnodigt tot eerlijkheid en reflectie.

Cijfer voor workshop: 9
”Heel veel helpende opdrachten om structuur aan te brengen in het schrijven op een haalbare manier. Ik heb nu veel meer dan hiervoor het idee dat schrijven een ambacht/vaardigheid kan zijn. ”

Kun je formuleren wat je geleerd hebt?
“Ik heb geleerd om kleinere stapjes te zetten in mijn schrijfproces en daarbij vertrouwen te hebben in mijn eigen intuïtie. Door er zo naar te kijken wordt het schrijven teruggebracht tot behapbare proporties.”

[Individuele begeleiding]
”Tanny Dobbelaar doet wat ze beloofd: zij begeleidt je om je geschreven stuk tot een goed leesbaar, interessant en inhoudelijk correct eindproduct te komen. Hiervoor zet ze je dik aan het werk, want schrijven is een vak. Het resultaat mag er zijn. Dank Tanny!”
Nienke Dijkstra, adviseur en innovator Waddenzee

[individuele begeleiding]
”De gelaagde, gefaseerde aanpak sprak mij aan. Vooral heb ik dat ervaren bij het begin. Met aanwijzingen als dat mijn hele boek één hoofddoel heeft en dat ik dat eerst moet formuleren in één uitspraak, in één zin. Ongelooflijk. Langzaam begon door te dringen dat een boek schrijven niet zomaar iets is. En eigenlijk wist ik dat wel. Want ik ga zo makkelijk alle kanten op als ik me laat gaan met schrijven.”

[workshop]
”Het was een prachtige avond (..). Je bent een ster, Tanny: deskundig, ervaren en leuk.
Antsje Zwart, bewindvoerder

[training]
“Cijfer: 10. Ik ben normaal niet zo van de tienen, maar het feit dat Tanny zo veel bij mij losgemaakt heeft in zo’n korte tijd en wel op zo’n sympathieke wijze – ze wist het soms ook niet precies, ze stelde zich dan kwetsbaar op – vind ik echt bewonderingswaardig.”

“Trainster die duidelijk zowel inhoudelijk van wanten wist als zich heel goed op onze organisatie en wensen had voorbereid. Wat een verschil met andere trainers waarvan je het gevoel hebt dat ze voor iedere organisatie dezelfde routine toepassen.”

[workshop van één ochtend]

“Socratic writing.
Having a dialogue with yourself about what you really mean.

The method is about slow thinking to write effectively. It is used in writing practices to extrude your thoughts and experiences. It brings up clichés to then discourages to use them. Eventually it will make you use authentic formulations that fit to what only you really mean.
During this writing you will float between abstract themes and your own concrete experiences.”
(Hung Tran, www.product-foundry.com)

[Vraag uit evaluatie: Welk onderdeel vond je het meest waardevol?]
Antwoord: ”Ik heb moeite om een afzonderlijk onderdeel te beoordelen. Het meest waardevolle was voor mij de ‘package deal’. Alle besproken onderdelen sluiten goed op elkaar aan en maken dat je het schrijfproces vanaf de start duidelijk overziet en al (gedeeltelijk) hebt doorleefd.

Via de aanpak/methode die Tanny aanreikt, breng je je eigen verhaal/tekst tot leven, inclusief de sterke en zwakke plekken.Dat is inspirerend en het nodigt uit om door te gaan. En dat kan prima! De onderdelen van de methode zijn dusdanig praktisch (en persoonlijk) dat iedereen er mee kan werken.”

”Vakmanschap, dat is het. Jarenlange ervaring met hoe een schrijfproces werkt, met hoe het in gang gezet moet worden en hoe het begeleid moet worden. Ze weet wat ze aan het doen is, maar slaagt er tegelijkertijd in een zoekende, open houding te bewaren. Erg knap.”(Lisa Doeland, Soeterbeeck Programma).

”Ik heb genoten van je liefde voor het vak”(Geke Hoekstra, over drie workshops voor Ophtec). Gemiddelde evaluatiecijfer voor:

  • Workshop 1: kritische evaluatie van interne communicatie: 8,6
  • Workshop 2:kritische evaluatie externe communicatie: 8,2
  • Workshop 3: actief verbeteren van eigen schrijfstijl: 8,75.
  • Cijfer voor trainer: 8,5.

[Tweedaagse workshop Socratisch Schrijven]

”Deze training is erg aan te bevelen voor mensen die meer inzicht willen krijgen in hun schrijfproces. Belangrijk leerpunt voor mij is dat een groot deel van de tijd gaat zitten in de voorbereiding. Ik denk dat veel mensen dat onderschatten.” (beleidsmedewerker rijksoverheid)

”Tanny is een aangename persoonlijkheid met kennis van zaken. Humor en serieuze momenten wisselen elkaar goed af” (medewerker hoger onderwiis).

[Individuele begeleiding]
‘Tanny functioneerde als een ‘extern geweten’: ze hield vast aan de de grote lijn als ik teveel in details  bleef hangen en als ik teveel met het geheel bezig was, bleef ze op de  details hameren. Ze hield voldoende afstand om zeer kritisch en streng  te kunnen zijn en was tegelijkertijd genoeg betrokken om te kunnen aanmoedigen en enthousiasmeren. Bovendien hield ze onder alle  omstandigheden het hoofd koel. ”(Pieter Hoexum, auteur van Kleine filosofie van het rijtjeshuis (2014).

[Tweedaagse workshop]”De opdrachten zijn leuk en origineel; je leert veel van het gebruik van eigen teksten, de balans tussen theorie en opdrachten is goed.” (leidinggevende hoger onderwijs)

[Tweedaagse workshop]
“Het rendement is veel groter en mooier dan ik had gedacht!”” (universitair medewerker)

[Workshop Socratisch Schrijven]
“Het is een eye-opener dat de meeste teksten niet concreet én niet abstract genoeg zijn.” (René Gude, Internationale School voor Wijsbegeerte)

[Evaluatie] Hoe beoordeel je de werkwijze van de trainer? “Een 9. Je maakte veel creativiteit los en wist orde aan te brengen in de veelheid aan gedachten die in de groep leefde. Groepsdynamisch sterke inzet!” (directeur culturele organisatie)

Lees een persoonlijk verslag van een deelnemer over de tweedaagse trainingen van ‘Verdiep je visie’, die nu Socratisch Schrijven heet.

Uitspraken van deelnemers over een workshop Familieverhalen
‘Ik heb de schrijfworkshop familieverhalen als bijzonder ervaren. Behalve dat het inspirerend en enerverend was, vond ik het te gek om te zien hoe snel je in korte tijd creatief en productief tot verrassende, ontroerende en grappige stukjes tekst kunt komen (..). Tanny’s integere benadering maakte het mogelijk om vanuit het hart te schrijven.’

‘Een bijzondere bijeenkomst waarin iedereen de gelegenheid kreeg om zijn of haar plan voor een familieverhaal te bespreken. De opdrachten die we kregen waren inspirerend en gaven mij een nieuwe impuls om met mijn familieverhaal door te gaan.’

‘Ik heb me erg ‘senang’ gevoeld in deze workshop. En veel en kwalitatief waardevolle zaken kunnen doen. (..). Mooi ook om je aan het werk te zien, spanning, ontspanning, observerend, rust en tijd nemend. Je neemt een centrale positie in, je stuurt het creatieve proces. Omdat je het op die manier deed, vond ik het prettig, en vooral ook met een zekere kracht en dynamiek.’

Een recente evaluatie
Soms geef ik ook trainingen via een trainingsbureau. Hier lees je een interview met een opdrachtgever over de resultaten van mijn trainingen. Een evaluatie van een recente training in opdracht, voor ambtenaren gaf het volgende gemiddelde cijfer:

waardering voor de inhoud (onderwerpen, toepasbaarheid op het werk): 8,7

waardering voor de vorm (aantal dagdelen, verhouding theorie/praktijk):  8,2

waardering voor de trainer (vakbekwaamheid, begeleiding, presentatie): 8,8

Enkele uitspraken over diezelfde training

  •  Weet perfect in te spelen op de diverse niveaus en vragen van mensen. Maakt ook ruimte voor individuen zonder de groep uit het oog te verliezen.
  • Prima.
  • Zeer veel van haar opgestoken.
  • De tijd vloog. Tanny heb ik ervaren als motiverend, opbouwend, aanspreekbaar. Een absolute must, deze cursus, mijn complimenten voor mevrouw Dobbelaar om een zo groot spectrum zo individueel toe te passen.